Migratieachtergrond en dementie

Op 1 maart 2022 woonden 4 465 934 personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat komt neer op 25,4 procent van de Nederlandse bevolking. Van de totale Nederlandse bevolking heeft 10,9 procent een westerse migratieachtergrond en 14,5 procent een niet-westerse migratieachtergrond. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. 60% van deze mensen zijn autochtoon Nederlander en 40% heeft een migratieachtergrond.

Herkennen signalen?

Symptomen van dementie zoals vergeetachtigheid, gedragsveranderingen en oriëntatieproblemen worden nogal eens gezien als een bijverschijnsel van het ouder worden. Het is niet altijd bekend dat dementie een ziekte is. Daarnaast rust er vaak een taboe op deze ziekte. In ons levenspad lees je meer informatie over dementie bij mensen met een migratieachtergrond. Hier staat per stap de belangrijkste informatie beschreven voor de mens met dementie, mantelzorger en de professional. 

Tip! Deel het levenspad in jouw netwerk en breng het actief onder de aandacht van cliënten en mantelzorgers. Zo dragen we er samen aan bij dat alle informatie goed bereikbaar is!

Wist je dat er vanuit Pharos voorlichtingsfilmpjes beschikbaar zijn in diverse talen?

Levensboek voor mensen met een migratieachtergrond en dementie

Als mens met dementie voel je je beter als je op je gemak bent. Het invullen van het boekje geeft de mensen om u heen informatie over u, wie u bent, waar u van houdt en waar u niet van houdt. 

Het zorgt voor begrip – u voelt zich op uw gemak. 

Het levensboek is gratis te bestellen via secretariaat@dementietwente.nl voor professionals en inwoners van Twente. Buiten Twente rekenen wij €15 per stuk.

Gezond ouder worden in twee werelden

In het project ‘Gezond ouder worden in twee werelden’ werken verschillende partners in Overijssel samen aan initiatieven voor migrantenouderen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Deze initiatieven dragen bij aan het verbeteren van de gezondheid en het welbevinden van migrantenouderen.

Bekijk op de pagina van in twee werelden aan welke projecten gewerkt wordt: www.in2werelden.nl

Elkaar begrijpen helpt!

De boekjes ‘Elkaar begrijpen helpt’ bieden in vijf talen (Arabisch, Chinees, Hindoestaans, Spaans en Turks) hulp en ondersteuning bij het contact met (oudere) cliënten in de zorg die niet of nauwelijks Nederlands spreken. Ze zijn bedoeld voor zowel cliënten als voor professionals in de zorg en mantelzorgers. Dank aan Gozde Duran van hogeschool Windesheim en OMAZ.nu. Download de boekjes hieronder:

‘Samen werken we aan goede zorg en ondersteuning’
Bekijk hieronder de filmpjes die gemaakt zijn van 6 mooie initiatieven voor ouderen met een migratieachtergrond in Twente!

Residentie Buitenzorg

Imean

Casemanagement Dementie

Alifa Theehuis

Avem groepen Hengelo

Themagroep

Binnen Dementie Twente is er een themagroep actief die zich bezighoudt met dit thema. Onderwerpen zoals: activiteiten, dagbesteding en informatiemateriaal worden besproken. Daarnaast werken we samen aan het verder verhogen van de deskundigheid van professionals.

Binnen Twente zijn er een aantal casemanagers dementie beschikbaar die bezighouden met deze doelgroep en ook verschillende talen spreken. Stuur een mailbericht naar secretariaat@dementietwente.nl als je met hen in contact wilt komen.

Levenspad dementie

Alle informatie rondom dementie verzameld op één plek! Voor zowel de mens met dementie als voor de mantelzorgers en de professionals.

Vragen?

Is uw vraag niet beantwoord of is er nog iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact met ons op. Wij wijzen u graag de weg in de wereld van de dementie.