Dementie en een migratieachtergrond

Op 1 maart 2022 woonden 4 465 934 personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat komt neer op 25,4 procent van de Nederlandse bevolking. Van de totale Nederlandse bevolking heeft 10,9 procent een westerse migratieachtergrond en 14,5 procent een niet-westerse migratieachtergrond. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. 60% van deze mensen zijn autochtoon Nederlander en 40% heeft een migratieachtergrond.

Vraag om hulp en steun

De fase voor een eventuele diagnose is een onzekere fase.
Vaak spelen zorgen over vergeetachtigheid of veranderend gedrag. Vooral het ‘niet pluis gevoel’ speelt in deze fase een rol.

Praat met een casemanager dementie
Een casemanager helpt graag bij het in beeld brengen van uw situatie. Ook ondersteunt en adviseert hij bij de inzet van zorg en begeleiding.

In het ‘Levenspad dementie‘ is meer informatie te vinden over het te bewandelen pad als u te maken krijgt met dementie.

Wist u dat er vanuit Pharos voorlichtingsfilmpjes beschikbaar zijn in diverse talen?

Levensboek voor mensen met een migratieachtergrond en dementie

Als mens met dementie voel je je beter als je op je gemak bent. Het invullen van het boekje geeft de mensen om u heen informatie over jou, wie je bent, waar u van houdt en waar u niet van houdt. 

Het zorgt voor begrip – u voelt zich op uw gemak. 

Het levensboek is gratis te bestellen via secretariaat@dementietwente.nl voor professionals en inwoners van Twente. Buiten Twente rekenen wij €15 per stuk.

‘Samen werken we aan goede zorg en ondersteuning’
Hieronder kunt u 6 goede initiatieven in Twente bekijken voor ouderen met een migratieachtergrond en (een vermoeden van) dementie

Residentie Buitenzorg

Imean

Casemanagement Dementie

Alifa Theehuis

Avem groepen Hengelo

Themagroep

Binnen Dementie Twente is er een themagroep actief die zich bezighoudt met dit thema. Onderwerpen zoals: activiteiten, dagbesteding en informatiemateriaal worden besproken. Daarnaast werken we samen aan het verder verhogen van de deskundigheid van professionals. Heeft u tips? Wij horen dat graag via secretariaat@dementietwente.nl

Levenspad dementie

Alle informatie rondom dementie verzameld op één plek! Voor zowel de mens met dementie als voor de mantelzorgers en de professionals.

Vragen?

Is uw vraag niet beantwoord of is er nog iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact met ons op. Wij wijzen u graag de weg in de wereld van de dementie.