Verstandelijke beperking en dementie
De onderliggende oorzaak van de verstandelijke beperking brengt in sommige gevallen een verhoogde kans op dementie met zich mee. Voorbeelden daarvan zijn mensen met het Downsyndroom, het syndroom van Sanfilippo en mensen die vaak epileptische insulten hebben in combinatie met een verstandelijke beperking. Ongeveer een derde van de mensen met het Downsyndroom en ouder dan 40 jaar, heeft dementie. Bij mensen met het syndroom van Sanfilippo komt dementie veelal op jong volwassen leeftijd voor. Naast dementie bij mensen met bovengenoemde syndromen, is nog maar weinig bekend over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.

‘Ik ben de casemanager dementie. ‘Ook vóór de diagnose kan ik u al helpen. Vaak spelen er veel vragen en onzekerheden. Als geen diagnose dementie volgt, stap ik er gewoon weer uit.’

Dementie herkennen bij mensen met verstandelijke beperkingen
Feitelijk zijn de verschijnselen van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking niet anders dan bij mensen zonder een verstandelijke beperking. Sommige mensen met een verstandelijke beperking hebben bepaalde vaardigheden echter nooit gehad, zoals praten, zich oriënteren, lezen, schrijven en rekenen. Bij andere vaardigheden hebben zij altijd ondersteuning gehad, zoals aan- en uitkleden, eten en huishoudelijk werk.
Achteruitgang in dergelijke vaardigheden zijn daarom lastig op te merken. Verlies van vaardigheden, die mensen voorheen wél hadden, kan duiden op dementie. Bij mensen met een verstandelijke beperking is het daardoor vaak lastig om dementie te herkennen. Het is om die reden belangrijk om gegevens te hebben over hun functioneren tijdens hun volwassen leven, voordat sprake was van dementie.
Kijk voor meer informatie op Kennisplein Gehandicaptensector
Of op de website Verstandelijke beperking & dementie
‘Dementie komt vaker voor bij mensen met een verstandelijke beperking.’
Wegwijzer verstandelijke beperking en dementie 100 vragen en antwoorden
Waarom dit boek?
Mensen met een verstandelijke beperking worden nu ouder dan vroeger. Daardoor komt dementie bij hen steeds vaker voor. Bovendien treedt dementie niet alleen op bij ouderen; bij verschillende syndromen kunnen mensen al op jonge leeftijd dementie krijgen. Veel begeleiders in de gehandicaptenzorg en familieleden van mensen met een verstandelijke beperking krijgen dan ook te maken met dementie. In de praktijk blijkt dat ze veel vragen hebben en dat gebundelde informatie lastig te vinden is. De Wegwijzer speelt hierop in.
De Wegwijzer bestaat uit korte hoofdstukken waarin antwoord wordt gegeven op 100 veelgestelde vragen van begeleiders en familieleden. De informatie is helder beschreven en verduidelijkt met illustraties, infographics, figuren en tabellen. Wie (nog) meer wil weten, wordt verwezen naar websites, video’s en andere bronnen over het specifieke onderwerp. Het boek is te gebruiken als naslagwerk, maar ook als gespreksstarter; aan de hand van een of meerdere vragen kan (het soms lastige onderwerp van) dementie bespreekbaar worden gemaakt.

Heb je twijfels?
Bespreek deze met de huisarts. Hij verwijst iemand door voor verder diagnostisch onderzoek.
Levenspad dementie
Alle informatie rondom dementie verzameld op één plek! Voor zowel de mens met dementie als voor de mantelzorgers en de professionals. Met specifieke informatie over dementie en een verstandelijke beperking.
Vragen?
Is uw vraag niet beantwoord of is er nog iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact met ons op. Wij wijzen u graag de weg in de wereld van de dementie.