Onderzoek en diagnostiek

Diagnose

Bij een niet-pluis gevoel, of een vermoeden van dementie is het goed de huisarts te raadplegen. Door middel van een aantal testen kan de huisarts onderzoeken of er wellicht sprake is van dementie. In sommige gevallen stelt de huisarts zelf de diagnose. Als de huisarts nader onderzoek wil doen, zal de betreffende persoon verwezen worden naar één van de geheugencentra in Twente, in Almelo, Enschede, Hengelo, Losser.

Hallo!

‘Ik kan een rol spelen in het toeleiden naar diagnostiek. Daarnaast bied ik steun en begeleiding, want deze fase brengt vaak veel onzekerheid met zich mee.’

Onderzoek

In het geheugencentrum volgt uitgebreid onderzoek (eventueel aangevuld met beeldvormend onderzoek zoals een CT-scan of een MRI-scan). Er volgt een gesprek met de neuroloog of geriater. Deze zal ook een gesprek hebben met de partner, kinderen of een andere mantelzorger. Er vindt een lichamelijk onderzoek plaats en er wordt een aantal testen uitgevoerd om het geheugen te testen.

Naar aanleiding van de resultaten volgt dan de uitslag in een gesprek met de geriater of de neuroloog.

Een casemanager kan al ingezet worden voordat er sprake is van een diagnose.’

Levenspad dementie

Alle informatie rondom dementiezorg verzameld op één plek! Voor zowel de mens met dementie als voor de mantelzorgers en de zorgprofessionals.  

Nieuwsbrief

Via de maandelijkse nieuwsbrief blijft u op de hoogte van scholingen, activiteiten, producten en alle actuele landelijke en regionale ontwikkelingen. 

Vragen?

Is uw vraag niet beantwoord of is er nog iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact met ons op. Wij wijzen u graag de weg in de wereld van de dementiezorg.