Trainers gezocht: help jij mee om Twente dementievriendelijk te maken?

Het aantal mensen met dementie stijgt. In Nederland leven naar schatting 290.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar ruim een half miljoen. Mensen leven gemiddeld 6,5 jaar met dementie. Het grootste deel daarvan wonen zij thuis. We komen hen tegen op ons werk, in onze vereniging en in de buurt. We willen Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger, zodat zij zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen.

Daarom bieden wij trainingen ‘Omgaan met dementie’ aan. Onze trainingen worden gegeven door vrijwilligers die door ons zijn toegerust om de trainingen te verzorgen. Het hoofddoel van de training is om deelnemers kennis en inzicht te geven, en hun vaardigheden te vergroten omtrent het herkennen van, en omgaan met iemand met dementie. Wij verzorgen trainingen voor onder meer vrijwilligers en medewerkers van gemeenten, banken en supermarkten.

Emrah Kara van Zorg-Advies Twente heeft de training Goed omgaan met dementie gevolgd. “Vanwege de pandemie heeft ons thuiszorgteam vorig jaar de online training gevolgd. De tips en tops die we hebben gekregen zijn direct toepaspaar en brengen je clientgerichtheid direct naar een nog beter niveau. Persoonlijk, warm, kundig en to-the-point. Dit zijn de woorden die mij te binnen schieten als ik er op terugkijk. Zeer ervaren en gedreven trainers. Goede intake en voorbereiding waardoor de training aansluit bij de behoeften. Denkt mee met de organisatie. We bevelen deze training van harte aan voor andere instellingen.’’

Pascalle Cosijnse van Bakkerij Olde Keizer by Frans in Oldenzaal geeft aan dat de medewerkers de tijd nemen voor mensen met dementie waardoor ze zich niet opgejaagd voelen en op hun gemak hun bestelling kunnen doen. “Wij hebben de training gevolgd met ons winkelpersoneel en dat vonden wij heel fijn en leerzaam. Zeker voor de collega’s die dementie nog niet van dichtbij hebben meegemaakt was de training een eye-opener. Voor hen is het goed om te weten dat dementie geen ouderdomsziekte is, maar dat het ook op zeer jonge leeftijd voorkomt en helaas op weg is naar volksziekte nummer 1. Van sommige klanten weten we dat ze dementie hebben. Wij hebben een kleine winkel die best druk is. Vanwege bepaalde prikkels nemen we die mensen even apart zodat ze de tijd kunnen nemen om te kijken wat ze willen bestellen”.

Voor het programma Samen dementievriendelijk zijn wij op zoek naar vrijwilligers die als trainer aan de slag willen in Twente. Heb jij ervaring als trainer of weet je hoe het is om voor een groep te staan? Wil jij kennis over dementie delen? Wil je meer weten of je aanmelden? Stuur dan een e-mail naar

trainingen@samendementievriendelijk.nl. Vermeld hierbij je naam, je telefoonnummer en een korte motivatie

Theatervoorstelling voor mantelzorgers en vrijwilligers

Speciaal voor u als mantelzorger en/of vrijwilliger organiseren wij een theatervoorstelling over dementie:

‘WAAR GA JE HEEN?

Herkenbaar, ontroerend en leerzaam

De voorstelling gaat over het lange en vredige huwelijk van Mia en Wim, tot dat Mia zich anders gaat gedragen. Wat is er aan de hand? Heeft ze een burn-out? Is ze in de overgang? Na de diagnose dementie is de belangrijkste vraag: hoe nu om te gaan met Mia? Mia en Wim maken inzichtelijk waar het mis kan gaan en hoe het beter kan. Of de acceptatie en aanpassingen lukken, dat kunt u zien tijdens de voorstelling.

Wanneer mogen wij u ontvangen?

U kunt zich vanaf nu opgeven voor deze mooie, herkenbare, ontroerende en leerzame theatervoorstelling.
Klik hieronder op de voorstelling van uw keuze. U wordt direct doorverwezen naar de pagina waar u zich op kunt geven.

Helmertheater Mediant Enschede
13 april 2022 | 19.30 – 21.30 uur*

ZINiN Theater Nijverdal
16 mei 2022 | 19.30 – 21.30 uur*

*Voor iedere voorstelling is er een half uur inlooptijd.

Graag tot ziens!