Ett’n en Leern stervensrituelen

Ett'n en Leern stervensrituelen

Wanneer

17 februari 2022    
12:15 - 13:15

Hoe geef je stervensrituelen vorm voor mensen met dementie en hun naasten?

Ilse Bonke (geestelijk verzorger bij Zorggroep Sint Maarten) heeft hier veel kennis over opgedaan tijdens het door haar uitgevoerde onderzoek naar stervensrituelen bij mensen met dementie en naasten.

Een stukje uit het voorwoord van de masterscriptie: ‘Gebreide sokjes en een plastic koe’

Een onderzoek naar het vormgeven en uitvoeren van stervensrituelen voor mensen met dementie en hun naasten.

‘De afgelopen jaren heb ik in mijn werk als geestelijk verzorger moeten pionieren. De beoefenaar van deze functie werd en wordt nog vaak geassocieerd met een levensbeschouwelijk instituut en dat is vaak niet meer het geval. Er is daarnaast in de (ouderen)zorg veel aandacht voor het medische aspect van de zorg, terwijl er binnen de geestelijke verzorging juist aandacht is voor het mentale-, het psychische- en het spirituele aspect van de zorg. Dit wordt pijnlijk duidelijk in zorgplannen van bewoners waar onder het kopje ‘wensen rondom levenseinde zijn vastgelegd’, beschreven wordt dat iemand niet ingestuurd wil worden bij een breuk of niet gereanimeerd wil worden. Hoe belangrijk deze informatie ook is, er is bijvoorbeeld niet vastgelegd welke muziek iemand wil luisteren, of er behoefte is aan een stervensritueel en op welke manier de naasten betrokken mogen zijn bij dit sterven.’

Ilse neemt je in deze Ett’n en Leern mee in het belang van stervensrituelen bij het sterven. Door middel van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk geeft ze handvatten mee voor jou als professional.

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.