VOLGEBOEKT! Ervaar hoe het is om dementie te hebben met Into D’Mentia!

VOLGEBOEKT! Ervaar hoe het is om dementie te hebben met Into D'Mentia!

Wanneer

2 september 2019 t/m 9 oktober 2019    
09:00 - 17:00

Waar

De Boortoren Boortorenweg 20, Hengelo

Wij zijn erg verheugd om te kunnen aangeven dat in de periode van 2 september tot en met 9 oktober de cabine/simulator van Into D’Mentia naar Twente komt. In deze periode kunnen wij in totaal 450 mensen een training aanbieden waarbij deelnemers zelf ervaren wat het is om een beginnende vorm van dementie te hebben. Door deze ervaring en de kennis, die in het daarop volgende nagesprek verkregen wordt, zal de relatie en omgang met de persoon met dementie versterkt worden.

Into D’mentia bestaat uit een individueel gedeelte (in drie stappen)

Het individuele gedeelte vindt plaats in de simulator.

De eerste stap is een instructiegesprek. Hier zal de deelnemer worden uitgelegd dat je een dag uit het leven van een persoon met een beginnende vorm van dementie gaat beleven. De deelnemer krijgt een geluidsvestje omgehangen waar een stem uitkomt. Deze stem is tijdens de simulatie je innerlijke stem, je geweten, je opdrachtgever en je gedachtegang. Het is belangrijk om je zo goed mogelijk in te leven in deze stem/ persoon tijdens de simulatie. Zie het niet als een toneelstukje waar je op afstand naar kijkt. Ga mee in de beleving van deze persoon. Alleen zo haal je het maximale uit de simulatie.

Vandaar uit gaat de deelnemer naar de simulatieruimte, de tweede stap. Hier wordt de bezoeker meegenomen in een scenario, waarin de diverse symptomen van dementie (desoriëntatie in de tijd en ruimte, apraxie, geheugen etc.) en de relatie met de (informele) zorgverlener verwerkt zijn. Een bezoek aan de simulatieruimte (nagebouwde woonkeuken) roept emoties op die horen bij dementie. Dit bezoek duurt ongeveer 25 minuten.

Na de simulatie volgt de follow-up, de derde stap. Dit is een coachend gesprek van ongeveer 25 minuten waarin de emoties die de deelnemer tegen gekomen is worden besproken. Het gaat in dit gesprek om de gevoelens en emoties die je als deelnemer bent tegengekomen in de simulator.

vervolgtraining op de ervaring in de cabine

Als verdieping op het individuele gedeelte organiseren wij in samenwerking met het dementie ondersteunings- en trainingscentrum (DOT) een training van 2 uur welke gaat over de presentietheorie, coping en adaptie strategie. Tijdens deze groepstraining krijgt de deelnemer handvatten om de ervaring te vertalen naar kennis en inzichten die gebruikt kunnen worden om aan te sluiten bij het afstemmen op mensen met dementie. Deze verdieping is niet verplicht, maar hiervoor kunnen deelnemers aan het individuele gedeelte zich aanmelden. Deze training is ook geschikt voor mantelzorgers/vrijwilligers. Als je wilt deelnemen aan deze training dan graag hier opgeven voor deelname op 2 oktober en hier opgeven voor deelname op 15 oktober. Deze training kan alleen gevolgd worden door mensen die de ervaring in de cabine hebben gevolgd.

Zowel de individuele training als de groepstraining zijn geaccrediteerd voor het kwaliteitsregister van V&Vn. Vermeld hiervoor je V&Vn nummer in het opmerkingenveld op het aanmeldformulier

Na aanmelding zul je worden ingepland door het secretariaat van dementie Twente. Dit kan op iedere willekeurige dag in de periode dat de cabine in Twente staat. Geef in het opmerkingenveld aan wanneer je niet beschikbaar bent zodat hier bij het inplannen rekening mee kan worden gehouden.

De cabine zal komen te staan bij:

Carint, locatie boortorenweg

boortorenweg 20 Hengelo

Reserveringen

Dit evenement is volgeboekt.