Dementie van binnenuit!

27 september 2022 | 09:30 - 14:00

Op 27 september 2022 verzorgt Dementie Twente samen met stichting Presentie een workshop/studiemiddag.

Werken met en zorgen voor mensen met (vergevorderde) dementie stelt je voor een groot aantal opgaven. Want wanneer iemand worstelt met een ‘haperend brein’, geen taal of begrippen meer tot zijn/haar beschikking heeft om te vertellen wat er nodig of gewenst is, hoe kan je dan ‘lezen’ wat iemand werkelijk nodig heeft? Hoe je iemand liefdevolle en aandachtige zorg kunt geven?

We waren benieuwd naar ‘de binnenwereld’ van iemand met dementie. En zochten naar manieren hoe we hier – op zijn minst – een beetje zicht op konden krijgen.
Hoe gingen we dit onderzoeken? Door van heel dichtbij, op de vierkante millimeter, naar hen te kijken en met hen mee te leven. We keken door hun ogen hoe ze een kopje thee probeerden op te pakken. We luisterden naar het zuchtje adem dat ze uitbliezen. We zagen hoe iemand bewoog in de uren dat hij of zij in bed lag. We keken, wachtten en ervoeren het zelf. Want van dichtbij zie je meer.

Door uren en dagen (en nacht) aaneen naast iemand te zitten, leerden we dingen over de beleving van tijd, over de ervaringen door middel van het lichaam, over taal en niet begrijpen en niet begrepen worden, over lijden en opgaven waar je mee worstelt. Maar we leerden ook over levenslust, over hoe je een ‘spalkje’ voor iemand kan zijn, hoe het lichaam ook de ingang is voor ontspanning en genieten.

In de workshop/studiemiddag besteden we aandacht aan dit onderzoek Dementie van binnenuit, dat Stichting Presentie heeft uitgevoerd samen met en in locaties van zorginstelling Zorgbalans. De begeleiders zijn Dr. Guus Timmermans en Yvon van Noort. Zij hebben recentelijk samen met anderen de publicatie Dementie van Binnenuit (2021) gepubliceerd.

Het programma is (inter)actief, waarbij gebruik gemaakt wordt van kennisoverdracht, filmfragmenten, onderlinge gesprekken en ervaringsoefeningen. En we bieden praktische handvatten en tips voor de dagelijkse praktijk.

Er zijn 50 plekken voor deze bijzondere workshop/studiemiddag beschikbaar voor professionals werkzaam bij een van de aangesloten netwerkpartners van Dementie Twente.

Datum: 27 september 2022
Tijd: 9.30-14.00
Locatie: Kulturhus Borne, Marktstraat 23, 7622 CP Borne
Lunch is inbegrepen
Accreditatie: Deze studiemiddag wordt geaccrediteerd voor verpleegkundigen/verzorgenden

Dementie van binnenuit!

Aanmelden

Dit evenement is volgeboekt.