Oldenzaal wordt de volgende dementievriendelijke gemeente

In navolging op Dinkelland, Haaksbergen en Hengelo en Borne neemt ook de gemeente Oldenzaal de aftrap om een dementievriendelijke gemeente te worden. Met een info-avond op 19 september wordt de eerste stap gezet op weg naar een dementievriendelijk Oldenzaal. Centraal staat de vraag: wat is er nodig om dit doel te bereiken?

De cijfers van Alzheimer Nederland tonen aan dat de nood hoog is om van Overijssel een dementievriendelijke provincie te maken. Dementie wordt in de toekomst namelijk volksziekte nummer 1, ook in Oldenzaal. In 2015 hadden nog 560 inwoners van Oldenzaal dementie, in 2025 zullen dat er al 710 zijn en in 2040 zelfs meer dan 1.000. Bijna een verdubbeling in 25 jaar tijd. Deze cijfers gelden uiteraard voor het hele land. Wat betekent dat dat één op de vijf mensen in de toekomst te maken krijgt met deze ziekte.

Initiatief

Samen met Ine Bonke, Sylvie Mensen, Gerda Bisperink  (casemanagers dementie bij respectievelijk Carint, ZSM en de Zorgfederatie) en Ria Heijdens (ouderenadviseur Impuls), draagt Loes Heerts (ketenregisseur van Dementie Twente) een steentje bij aan een dementievriendelijk Oldenzaal. De stad haakt daarmee in op een provinciale campagne, die voortborduurt op een landelijke actie. Dinkelland, Haaksbergen en Hengelo gingen Oldenzaal al voor.

“De zorginstellingen en hun ketenpartners namen ruim twee jaar geleden het initiatief. Ze legden hun gezamenlijke ambitie vast in een convenant. Pas in een later stadium schoof de gemeente aan.”, aldus Loes Heerts. De informatie-avond is volgens de werkgroep de eerste stap naar een dementie vriendelijk Oldenzaal.

 

Uitnodigingen

Voor deze bijeenkomst, gepresenteerd door Annet Meijerink van Muziek Theater Bureau Mélange, zijn meer dan tweehonderd uitnodigingen verstuurd aan winkeliers, verenigingen, sportclubs en banken bijvoorbeeld, maar ook aan notarissen, brandweer en nog meer instanties en beroepsgroepen. De vraag die hen wordt voorgelegd: wat komen jullie tegen en wat kunnen doen om ook dementievriendelijk te worden? “We willen de mensen die avond laten ervaren hoe het is om als dementerende boodschappen te doen en je favoriete sport te beoefenen. Belangrijk is dat het urgentiebesef groeit. En dat voor ons duidelijk wordt welke behoeftes er leven bij de bezoekers. Wat hebben zij nodig om dementie vriendelijk te kunnen worden?”, benadrukt Heerts.

Uit ervaring weten de leden van de werkgroep dat veel mensen niet goed weten hoe ze moeten omgaan met mensen met dementie. “Als er elke dag iemand bij jou in de winkel komt om een taart te bestellen of een plant, dan zou er een lampje moeten gaan branden. Nu kan het gebeuren dat iemand met dementie die niet had afgerekend bij de kassa als een halve crimineel wordt behandeld.”

Als de campagne aanslaat, zo is de gezamenlijke droom, zijn televisiespotjes die duidelijk maken hoe te reageren als je op straat iemand tegenkomt met dementie niet langer nodig. “In een dementievriendelijk Oldenzaal loop je even met iemand mee die weg kwijt lijkt te zijn in bijvoorbeeld de Driehoek. Dat zou de gemene deler moeten zijn. Bridgers die dementie krijgen, zouden op een ander niveau gewoon door moeten kunnen gaan. Dan hebben ze nog steeds een fijne avond en laat je die mensen in hun waarde.”

Aanmelden voor deze bijeenkomst die van 19.00 tot 21.00 uur wordt gehouden kan tot 12 september door een mail te sturen naar aanmelden@impuls.oldenzaal.nl (o.v.v. naam bezoeker c.q. bedrijf of instelling). Bellen kan ook: 0541-571414

 

Recommended Posts