Dementievriendelijk Hengelo: Week van de Dementie op feestelijke wijze afgesloten

Dinsdagavond 25 september is de Week van de Dementie afgesloten in het Alzheimer Café Hengelo, dat dit jaar 15 jaar bestaat. Het was een feestelijke avond, zeker omdat Hengelo het predicaat ‘Dementievriendelijke gemeente’ ontving.

Hengelo haakt in!
De avond begon met de vertoning van de korte film ‘Noaberzorg in Hengelo, da doe-j toch?!’. De film ging over twee inwoners van Hengelo en een zoon ‘die in het westen’ woont. De film laat zien hoe je als buur iets kunt betekenen wanneer een andere buur (die alleen woont) de diagnose ’dementie’ krijgt.

Toen was het tijd voor de uitreiking van het certificaat ‘Dementievriendelijke Gemeente’ aan de gemeente Hengelo. Deze eervolle titel werd door mevrouw Kamphuis, voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Twente, uitgereikt aan Wethouder van Wakeren. Een bekroning op de ondertekening van de Intentieverklaring ‘Hengelo Haakt In’ op 8 maart jongstleden. Daarin hebben meer dan 30 maatschappelijke organisaties uit Hengelo zich samen verantwoordelijk gemaakt voor een dementievriendelijk Hengelo. Hengelo Haakt in is een initiatief van de gemeente Hengelo, DementieTwente, Alzheimer Twente en Wijkracht.

Dementievriendelijke samenleving
In een dementievriendelijke samenleving willen we er alles aan doen om mensen met dementie in staat te stellen zo lang mogelijk een gewone dingen te kunnen doen, het gewone leven te leiden. Dat betekent dat het belangrijk is dat iemand met dementie begrepen wordt en helpende hand toegestoken krijgt, als dat nodig is. Daarover gaat de intentieverklaring ‘Hengelo Haakt In’. Wijkracht verzorgt onder andere scholing voor bedrijven en instellingen zodat het personeel weet hoe te handelen. De Week van de Dementie heeft een bijdrage geleverd om de kennis en betrokkenheid van inwoners bij dementie te vergroten.

Samen de schouders eronder!
Met het derde lustrum van het Alzheimercafé en de uitreiking van het predicaat is er op feestelijke wijze een eind gekomen aan De week van de Dementie. Carintreggeland, TriviumMeulenbeltZorg en alle vrijwilligers en overige betrokkenen kijken met elkaar terug op een intensieve, geslaagde week met waardevolle gesprekken, fijne activiteiten en een vergrote bewustwording onder de inwoners van Borne en Hengelo.

Ondernemen, organisaties en inwoners kunnen nu samen verdere stappen zetten en werken aan een samenleving waarin er plaats is voor mensen met dementie!

 

 

Recommended Posts