Into D’Mentia

Ervaar wat het is om dementie te hebben.

Het zorgen voor mensen met dementie is een bijzondere taak. Er wordt een beroep gedaan op het empathisch vermogen en flexibiliteit. Het is vaak lastig om te doorgronden wat er allemaal gebeurt met iemand die dementie krijgt.

Into D’mentia laat gezonde mensen ervaren wat het betekent om dementie te hebben. Dit gebeurt door een simulatie in een ruimte waar de beleving van dementie wordt gecreëerd. In deze ruimte speelt een verhaal af waarin de bezoeker zelf een rol heeft. In dit verhaal ontstaan ervaringen die passen bij het ziektebeeld van dementie. De simulatieruimte is ondergebracht in een mobiele unit en reist door het land.

Into D’mentia in de praktijk:

Voorgesprek

Een kort individueel informatiegesprek met een medewerker van Into D’mentia waarin u uitleg krijgt over het verloop van de ervaring.

Simulatie

Vervolgens gaat u de cabine in. U treedt ‘uw’ woonkeuken binnen en u beleeft een dag uit het leven van iemand met dementie. De ervaring zal zo’n 25 minuten in beslag nemen. Vanzelfsprekend is er altijd een begeleider van Into D’mentia in de buurt.

Nagesprek

Na afloop van de simulatie vindt een nagesprek plaats. De begeleider van Into D’mentia bespreekt met u hoe u de simulatie heeft beleefd, welke ervaringen u heeft opgedaan en welke gevoelens bij u boven kwamen.

Groepssessie

Een groepssessie volgt (op 2 en 15 oktober) na het bezoek aan de Into D’mentia cabine waar dieper wordt ingegaan op het begrijpen van mensen met dementie en het verbeteren van de relatie. Wat is belangrijk voor hem/ haar?

 

Loes en Ine hebben samen met 2 casemanagers dementie zelf de cabine beleving mogen ervaren en waren erg onder de indruk.  We zijn dan ook  erg blij dat we de into D’mentia cabine van 2 september t/m 9 oktober 2019  naar Twente kunnen halen. In de 6 weken dat de cabine in Twente staat willen we zoveel mogelijk mensen de cabine beleving laten ervaren.

Om het een en ander goed georganiseerd te laten verlopen hebben we een deelname verdeling gemaakt onder onze netwerkpartners. Daarnaast zijn alle casemanagers uitgenodigd en mogen zij ook een mantelzorger aandragen.

 

Into D’mentia biedt een ervaring die inzicht geeft in de belevingswereld van iemand met dementie. Hierdoor wordt het inlevingsvermogen versterkt. Wij geloven dat dit inlevingsvermogen de basis is voor het verbeteren van een relatie(emotionele verbinding) tussen iemand met dementie en de professional.

Recommended Posts