Dementie en een migratieachtergrond

Culturele verschillen

Eén op de tien mensen met dementie is migrant. Het aantal mensen met een migratieachtergrond met dementie stijgt twee keer zo snel als het aantal mensen met een Nederlandse achtergrond met dementie. Daarnaast hebben niet-westerse mensen met een migratieachtergrond drie tot vier keer zoveel kans op dementie. Voor deze mensen is dementie echter een relatief onbekend verschijnsel.

Aansluiten bij de doelgroep!

Dementie krijgt binnen de doelgroep steeds meer bekendheid, maar het blijft van belang in te spelen op de behoeften, achtergrond én het onderwijzen van deze groep.

In het filmpje hiernaast worden mogelijke signalen van dementie bespreekbaar gemaakt met de huisarts. Het filmpje op onze website is in het Nederlands, maar dit filmpje is ook oa in het Engels en Arabisch Marokkaans te bekijken. Deze filmpjes zijn met de zoekterm ‘over dementie gesproken’ te vinden op Youtube.

bekijk hier een signalenkaart welke specifiek is gemaakt voor de doelgroep mensen met een migratieachtergrond

 

Meer informatie kunt u vinden in ons Levenspad

“Een op de 10 mensen met dementie is migrant.”

Persoonsgerichte zorg

Inspelen op de behoeften en achtergrond is eigenlijk niets anders dan persoonsgerichte ondersteuning en zorg bieden.Toch blijkt dat daar in de praktijk extra aandacht voor nodig is. Persoonsgerichte zorg is nog niet vanzelfsprekend. Hoe signaleer je dementie bij niet-westerse migranten en hoe maak je dat bespreekbaar, rekening houdend met hun waarden en normen?

Op de website van Zorg voor beter vind je veel informatie over het verlenen van zorg en ondersteuning aan mensen met dementie en een migratieachtergrond.

In de folder gesprekken over leven en dood vind je informatie over palliatieve zorg bij mensen met dementie en een migratieachtergrond