Dementie en een migratieachtergrond

Op 1 maart 2022 woonden 4 465 934 personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat komt neer op 25,4 procent van de Nederlandse bevolking. Van de totale Nederlandse bevolking heeft 10,9 procent een westerse migratieachtergrond en 14,5 procent een niet-westerse migratieachtergrond. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. 60% van deze mensen zijn autochtoon Nederlander en 40% heeft een migratieachtergrond.

Hoe herkent u laaggeletterdheid?

Bijna dagelijks krijgt u in de praktijk te maken met laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij hebben moeite om informatie over ziekte en gezondheid te verkrijgen, te begrijpen en toe te passen. Denk aan laagopgeleiden, ouderen en migranten. Zij kampen vaker met chronische aandoeningen en psychische problemen. Wilt u laaggeletterdheid herkennen?

Wist u dat er vanuit Pharos voorlichtingsfilmpjes beschikbaar zijn in diverse talen?

Levensboek voor mensen met een migratieachtergrond en dementie

Als mens met dementie voel je je beter als je op je gemak bent. Het invullen van het boekje geeft de mensen om u heen informatie over jou, wie je bent, waar u van houdt en waar u niet van houdt. 

Het zorgt voor begrip – u voelt zich op uw gemak. 

Het levensboek is gratis te bestellen via secretariaat@dementietwente.nl voor professionals en inwoners van Twente. Buiten Twente rekenen wij €10 per stuk.

Werkgroep

Binnen Dementie Twente is een werkgroep actief die zich specifiek bezighoudt met dit thema. Er wordt gekeken naar vraag en aanbod van activiteiten, dagbesteding en woonvormen. Ook werken we naar de toegankelijkheid van ons informatiemateriaal. Daarnaast werken we samen aan het steeds verder verhogen van de deskundigheid van professionals.

Binnen Twente zijn er een aantal casemanagers dementie beschikbaar die bezighouden met deze doelgroep en ook verschillende talen spreken. Stuur een mailbericht naar secretariaat@dementietwente.nl als je met hen in contact wilt komen.

Levenspad dementie

Alle informatie rondom dementiezorg verzameld op één plek! Voor zowel de mens met dementie als voor de mantelzorgers en de zorgprofessionals.

Vragen?

Is uw vraag niet beantwoord of is er nog iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact met ons op. Wij wijzen u graag de weg in de wereld van de dementiezorg.